huvud

Kartor

De allra flesta ställen som Peter, Petra och Lucy rör sig på i böckerna är verkliga platser. Om det står i boken att de går från en gata till en annan, eller ser någonting på en viss plats, så är det (nästan, nästan alltid) så i verkligheten också. Här kan du titta närmare på de olika kartor som finns i böckerna. Om du är en riktig deckare kan du hitta gömda skatter! Rör pekaren långsamt över varje kartsida och klicka när något flimrar förbi ...

LundakartaLund

Lund är Mårtens hemstad sedan han var åtta år, och staden dit Peter och Petra kommer när deras familj flyttar till Sverige.

Lund är litet och gammalt, men också stort och modernt. Människor har bott här i över tusen år, men på grund av Universitetet och alla studenter har Lund en av landets yngsta befolkningar. Folk från hela världen kommer hit och ger småstaden en internationell atmosfär. De små gränderna mitt i stan, den jättelika domkyrkan, parkerna och de ståtliga fasaderna längs paradgatorna och i villakvarteren - allt är samtidigt hemlighetsfullt och inbjudande.
Utforska kartan >

 

österlenkartaÖsterlen

Kanske en av de allra vackraste delarna av Sverige. Kivik och Vitemölle, där familjen Petrini har haft sommarställe i snart hundra år, ligger alldeles i norra kanten av Österlen. Söderut finns Stenshuvud, Simrishamn och många små fina fiskebyar och badplatser. Norrut ligger det vackert ödsliga Ravlunda skjutfält och sagostranden Haväng.

De flesta besöker nog Österlen på sommaren, när det är Kiviks marknad och man kan bada. Men många åker också dit i påskveckan, när traktens många konstnärer öppnar sina ateljéer för besökare. Även på hösten, när äpplen och annan frukt mognar, finns det mycket att se. Och naturen, med havet, urskogen på Stenhuvud och de böljande backarna runt Brösarp, är ju alltid öppen.
Utforska kartan >

 

StockholskartaStockholm

Efter att ha vuxit upp i jättelika New York och flyttat till pyttelilla Lund är kanske Stockholm alldeles lagom. Åtminstone Peter verkar tycka det när han kommer dit i Tvillingarna. Stockholm är en spännande stad, med stora gator blandat med trånga gränder. Den kan verka ljus och öppen med sina många vattendrag och grönområden, men för en skurk finns det alltid mörka hörn att gömma sig i ...

De flesta svenskar - och många andra också - kommer till Stockholm någon gång i livet. Kolla in kartan här bredvid tills du kommer dit nästa gång.
Utforska kartan >