Till startsidan

Tema: ljudböckerwww.petrinideckarna.se/tema ljudbocker.html

 

 

TemaUnder luppenPetrinipysselVar ligger det?Forum

 

Tema: Ljudböcker

Hör upp! – Petriniredaktionen testar ljudböcker

Brukar ni lyssna på ljudböcker? Om inte – då är det hög tid att testa det.
Ett hett tips är att börja med en Petrinideckare.

Vissa brukar tycka att det inte alls känns bra att lyssna på en bok, de vill i stället höra sin egen inre röst ”läsa” boken. Det är naturligtvis helt okej – alla gillar vi olika böcker och har olika sätt att ta till oss böcker på. Andra tycker att det kan vara skönt att få en bra berättelse ”serverad” utan att behöva läsa den på egen hand, och de lyssnar ofta på ljudböcker. Sen finns det ju tillfällen när man är lite krasslig och inte orkar ligga och läsa, eller så kanske man ska åka långt i bil och har lätt för att bli åksjuk när man läser. Då är det verkligen helt perfekt med en ljudbok.

Här på Petriniredaktionen lyssnade vi dock på två ljudböcker av en helt annan anledning: Nyfikenhet.
Just det, redaktionen var helt enkelt rasande nyfiken på hur det är att lyssna på Mårtens historier.
Det visade sig att tre av böckerna i serien finns i ljudboksformat: Gömstället, Midnattsstjärnan och Piraterna. Tyvärr gick inte Midnattsstjärnan att få tag på när vi skulle lyssna, så vi fick hålla till godo med Gömstället och Piraterna.

Lite spända var vi förstås när vi skulle börja. Skulle det kännas likadant som när man läste dem på egen hand? Skulle det vara lika spännande och kul? Skulle man bli besviken? Skulle böckerna kanske vara ännu bättre än när man läste dem, eller var det orättvist att lyssna på dem nu när man redan hade koll på hur det skulle gå?

Konstigt nog visade det sig att det var jättespännande att lyssna, trots att vi visste hur det skulle sluta. Det kändes som om både Gömstället och Piraterna fick nytt liv, eller kanske snarare varsitt extra liv i och med uppläsningen.

I Gömstället är det Mårten själv som är uppläsare. Det var väldigt roligt att höra hans röst och hur han hade tänkt sig att olika ord och meningar skulle betonas. Faktum är att det kändes lite speciellt att det var författaren själv som läste texten. I Piraterna blev det en helt annan känsla. Där är det inte Mårten utan Torkel Pettersson, en väldigt duktig skådespelare, som läser. Torkel visade sig vara helt fantastisk på att härma olika röster och dialekter, vilket var jätteroligt. Däremot är nog inte engelskt uttal hans starka sida. Där saknade man Mårten litegrann.

Så tyckte alltså vi på Petriniredaktionen efter att ha hört Gömstället och Piraterna som ljudböcker. Testa gärna, ni också. Låna dem på biblioteket eller önska er någon av dem i present!

/Redaktionen

 

 

 


Petrinibloggen Rabén & Sjögren Bokus Bene Meritus Språkservice artgraphic Petrinideckarna på Facebook